Respiratory Histology MCQs Questions And Answers

Download Physiology MCQ Android and Desktop App for Nigerian Medical School

1. Which cell is a respiratory macrophage?
a. Kupffer cells
b. Histiocyte
c. Dust cell
d. Langerhans cell
e. Microglia
Answer: c

2. Which cell is a also called a septal cell?
a. Clara cell
b. Type I pneumocyte
c. Type II pneumocyte
d. Dust cell
e. Brush cell
Answer: c

3. What type of tissue makes up the rings of the trachea?
a. Compact bone
b. Spongy bone
c. Hyaline cartilage
d. Fibrocartilage
e. Elastic cartilage
Answer: c

4. What type of cells are found in the olfactory mucosa?
a. Basal cells
b. Brush cells
c. Olfactory cells
d. Sustentacular cells
e. All of the above
Answer: e

5. What type of epithelium is found in the respiratory mucosa of man?
a. Non-ciliated pseudostratified columnar epithelium with goblet cells
b. Ciliated pseudostratified columnar epithelium with goblet cells
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Transitional epithelium
Answer: b

6. Which cell secretes surfactant?
a. Clara cell
b. Type I pneumocyte
c. Type II pneumocyte
d. Dust cell
e. Brush cell
Answer: c

7. Which cartilage of the larynx is made of elastic cartilage?
a. Thyroid cartilage
b. Cricoid cartilage
c. Arytenoid cartilage
d. Epiglottis
e. Corniculate cartilage
Answer: d

8. Which cell is rarely found in the alveolus?
a. Clara cell
b. Type I pneumocyte
c. Type II pneumocyte
d. Dust cell
e. Brush cell
Answer: e

9. What is the first portion of the respiratory tree where gas exchange can occur?
a. Alveolar duct
b. Alveoli
c. Alveolar sac
d. Respiratory bronchiole
e. Terminal bronchiole
Answer: d

10. What structure is similar to a “bunch of grapes?
a. Alveolar duct
b. Alveoli
c. Alveolar sac
d. Respiratory bronchiole
e. Terminal bronchiole
Answer: c

11. Which cell is found in large numbers in the terminal bronchioles?
a. Clara cell
b. Type I pneumocyte
c. Type II pneumocyte
d. Dust cell
e. Brush cell
Answer: a

12. What type of tissue makes up the rings of the trachea?
a. Compact bone
b. Spongy bone
c. Hyaline cartilage
d. Fibrocartilage
e. Elastic cartilage
Answer: c

13. What type of tissue makes up the epiglottis?
a. Compact bone
b. Spongy bone
c. Hyaline cartilage
d. Fibrocartilage
e. Elastic cartilage
Answer: e

14. What is the smallest airspace of the respiratory tree?
a. Alveolar duct
b. Alveoli
c. Alveolar sac
d. Respiratory bronchiole
e. Terminal bronchiole
Answer: b

15. Which cell is a type of neuron?
a. Basal cells
b. Brush cells
c. Olfactory cells
d. Sustentacular cells
e. All of the above
Answer: c

Download Physiology MCQ Android and Desktop App for Nigerian Medical School

JOIN OUR NEWSLETTER
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *