Oral Histology MCQs Questions And Answers

Download Physiology MCQ Android and Desktop App for Nigerian Medical School

1. Where is masticatory mucosa found
a. Tongue underside
b. Hard palate
c. Soft palate
d. Lips
e. Cheek
Answer: b

2. What is the surface layer of masticatory mucosa composed of?
a. Non keratinized stratified squamous epithelium
b. Keratinized stratified squamous epithelium
c. Simple squamous epithelium
d. Pseudostratified squamous epithelium
e. Both a and b
Answer: e

3. Which layer is NOT present in masticatory epithelium?
a. Stratum basale
b. Stratum spinosum
c. Stratum granulosum
d. Stratum lucidum
e. Stratum corneum
Answer: d

4. Which type of papillae on the tongue is the most abundant?
a. Filiform papillae
b. Circumvallate papillae
c. Fungiform papillae
d. Foliate papillae
e. All of the above
Answer: a

5. Which type of papillae on the tongue is not well developed in man?
a. Filiform papillae
b. Circumvallate papillae
c. Fungiform papillae
d. Foliate papillae
e. All of the above
Answer: d

6. Which cranial nerve is responsible for taste to the posterior 1/3 of the tongue?
a. V
b. VII
c. IX
d. X
e. XII
Answer: c

7. What covers the tooth that is embedded within the jaw?
a. Pulp cavity
b. Dentin
c. Dental pulp
d. Cementum
e. Enamel
Answer: d

8. Which cranial nerve is responsible for general sensation to the posterior 1/3 of the tongue?
a. V
b. VII
c. IX
d. X
e. XII
Answer: c

9. What is the central portion of a tooth called?
a. Pulp cavity
b. Dentin
c. Dental pulp
d. Cementum
e. Enamel
Answer: a

10. What covers the visible portion of a tooth?
a. Pulp cavity
b. Dentin
c. Dental pulp
d. Cementum
e. Enamel
Answer: e

11. What surrounds the pulp cavity?
a. Pulp cavity
b. Dentin
c. Dental pulp
d. Cementum
e. Enamel
Answer: b

12. Which type of papillae on the tongue is the smallest?
a. Filiform papillae
b. Circumvallate papillae
c. Fungiform papillae
d. Foliate papillae
e. All of the above
Answer: a

13. Which type of papillae on the tongue is arranged in a “V” shape on the tongue?
a. Filiform papillae
b. Circumvallate papillae
c. Fungiform papillae
d. Foliate papillae
e. All of the above
Answer: b

14. Which type of papillae on the tongue does NOT contain taste buds?
a. Filiform papillae
b. Circumvallate papillae
c. Fungiform papillae
d. Foliate papillae
e. All of the above
Answer: a

15. Which type of papillae on the tongue is mushroom shaped?
a. Filiform papillae
b. Circumvallate papillae
c. Fungiform papillae
d. Foliate papillae
e. All of the above
Answer: c

Download Physiology MCQ Android and Desktop App for Nigerian Medical School

JOIN OUR NEWSLETTER
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *