Nervous System Histology MCQ Questions and Answers

Download Physiology MCQ Android and Desktop App for Nigerian Medical School

1. Which meninx is made of a delicate web like connective tissue?
a. Dura mater
b. Arachnoid
c. Pia mater
d. Both a and b
e. All of the above
Answer: b

2. Which type of neuron is multipolar?
a. Motor neurons
b. Interneurons
c. Sensory neurons
d. Both a and b
e. All of the above
Answer: d

3. What is the cell body of a neuron called?
a. Ganglion
b. Perikaryon
c. Astrocyte
d. Nissl
e. Terminal bouton
Answer: b

4. What are the supporting cells in the central nervous system called?
a. Schwann cells
b. Basket cells
c. Ganglion
d. Neuroglia
e. Satellite cells
Answer: d

5. Where is the cerebrospinal fluid?
a. Between the dura mater and bone
b. Subdural space
c. Subarachnoid space
d. Between the pia mater and brain
e. None of the above
Answer: c

6. Which of the following are considered to be part of the meninges?
a. Dura mater
b. Arachnoid
c. Pia mater
d. Both a and c
e. All of the above
Answer: e

7. Which of the following is the most abundant neuroglia cell?
a. Astrocytes
b. Ependymal cells
c. Oligodendrocytes
d. Microglia
e. Schwann cells
Answer: a

8. What surrounds a nerve?
a. Neurium
b. Perineurium
c. Epineurium
d. Endoneurium
e. None of the above
Answer: c

9. Where is white matter?
a. Outer surface of the cerebrum and cerebellum
b. Outer surface of the spinal cord
c. Inner portion of the brain
d. Both a and b
e. Both b and c
Answer: e

10. Which type of neuron is also called an internuncial neuron?
a. Sensory neurons
b. Motor neurons
c. Interneurons
d. Both a and b
e. All of the above
Answer: c

11. What is white matter?
a. Meninges
b. Myelinated nerve fibers
c. Cell bodies
d. Nodes of Ranvier
e. Neurofilaments
Answer: b

12. Where is the ependyma found?
a. Lining ventricles
b. Lining spinal canal
c. Covering the brain
d. Covering the spinal cord
e. Both a and b
Answer: e

13. Which type of neuron is most abundant?
a. Sensory neurons
b. Motor neurons
c. Interneurons
d. Both a and b
e. All of the above
Answer: c

14. What is the innervation of an eccrine sweat gland?
a. Cholinergic; parasympathetic
b. Cholinergic; sympathetic
c. Adrenergic; parasympathetic
d. Adrenergic; sympathetic
e. Cholinergic; motor
Answer: b

15. What is the innervation of an apocrine sweat gland?
a. Cholinergic; parasympathetic
b. Cholinergic; sympathetic
c. Adrenergic; parasympathetic
d. Adrenergic; sympathetic
e. Cholinergic; motor
Answer: d

16. What is the primary component of myelin?
a. Amino acids
b. Protein
c. Carbohydrate
d. Lipid
e. Both b and c
Answer: d

Download Physiology MCQ Android and Desktop App for Nigerian Medical School

JOIN OUR NEWSLETTER
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *