Muscle Tissue Histology MCQ Questions And Answers

Download Physiology MCQ Android and Desktop App for Nigerian Medical School

1. Which fiber type is make up fast-twitch muscle?
a. Red fibers
b. White fibers
c. Intermediate fibers
d. All of the above
e. None of the above
Answer: b

2. What is a receptor in muscle?
a. Motor unit
b. Motor neuron
c. Motor end plate
d. Neuromuscular spindle
e. Neurotransmitter
Answer: d

3. What is the connective tissue covering of a muscle fascicle?
a. Sarcolemma
b. Endomysium
c. Epimysium
d. Sarcoplasm
e. Perimysium
Answer: e

4. Which fiber type has more myoglobin?
a. Red fibers
b. White fibers
c. Intermediate fibers
d. All of the above
e. None of the above
Answer: a

5. Which fiber type is seen in skeletal muscle?
a. Red fibers
b. White fibers
c. Intermediate fibers
d. All of the above
e. None of the above
Answer: d

6. What is the outer connective tissue covering of a muscle?
a. Epimysium
b. Sarcoplasm
c. Perimysium
d. Sarcolemma
e. Endomysium
Answer: a

7. What is myosin?
a. Muscle fibers
b. Myofibrils
c. Myocardium
d. Myofilament
e. Muscle cell
Answer: d

8. What type of muscle is specialized for contraction?
a. Skeletal muscle
b. Cardiac muscle
c. Smooth muscle
d. Both “a” and “b”
e. “a” “b” and “c”
Answer: e

9. What is released at a synapse?
a. Motor unit
b. Motor neuron
c. Motor end plate
d. Neuromuscular spindle
e. Neurotransmitter
Answer: e

10. What is the covering of an individual muscle fiber?
a. Sarcoplasm
b. Perimysium
c. Endomysium
d. Epimysium
e. Sarcolemma
Answer: c

11. Which of the following is composed of cardiac muscle?
a. Biceps muscle
b. Tongue
c. Heart
d. Upper esophagus
e. Walls of the visceral organs
Answer: c

12. What type of muscle contains actin and myosin?
a. Skeletal muscle
b. Cardiac muscle
c. Smooth muscle
d. Both “a” and “b”
e. “a” “b” and “c”
Answer: e

13. Which fiber type uses more aerobic metabolism?
a. Red fibers
b. White fibers
c. Intermediate fibers
d. All of the above
e. None of the above
Answer: a

14. Which fiber type is seen in smooth muscle?
a. Red fibers
b. White fibers
c. Intermediate fibers
d. All of the above
e. None of the above
Answer: e

15. What are the bundle of longitudinal contractile elements within a muscle cell called?
a. Myofilaments
b. Myosin
c. Muscle fibers
d. Myofibrils
e. Myocardium
Answer: d

Download Physiology MCQ Android and Desktop App for Nigerian Medical School

JOIN OUR NEWSLETTER
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *