MCQ Physiology Cell

Physiologyplus has put together MCQ Physiology on Cell (With Answers), from various Physiology exams and tests for health colleges and universities, online Physiology courses, and other medical training programs. Taking our Physiology practice MCQs will help you earn better grades in your Physiology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. The substance that moves through the cell membrane during osmosis is:
a. Glucose
b. Oxygen
c. Water
d. Sodium
e. Any cation
Correct Answer: C (Water)

2. The phase of the cycle in which cell contents grow and duplicate is:
a. Interphase
b. Prophase
c. Metaphase
d. Anaphase
e. Telophase
Answer: Interphase

3. Chromosomes first appear distinct during the mitotic stage of:
a. Prophase
b. Metaphase
c. Anaphase
d. Telophase
e. none of the above
Correct Answer: Prophase

4. The process through which cells develop different characteristics in structure and function is called:
a. specialization
b. maturation
c. differentiation
d. hybridization
e. clonal expansion
Answer: Differentiation

5. Which of the following series of events of mitosis is in the correct order?
a. Telophase, prophase, anaphase, metaphase
b. Prophase, metaphase, anaphase, telophase
c. Anaphase, prophase, metaphase, telophase
d. Metaphase, prophase, anaphase, telophase
Answer: prophase, metaphase, anaphase, telophase

6. Which of the following are characteristic of cancer?
a. Hyperplasia
b. De-differentiation
c. Metastasis
d. All of the above
e. None of the above
Ans – D

7. The principal intracellular cation is:
a. Na+
b. K+
c. Cl-
d. Ca2+
e. Mg2+
Answer – K+ (Potassium ions)

8. Which of the following values is closest to the resting membrane potential of mammalian cells?
a. -20 mV
b. -60 mV
c. +60 mV
d. +20 mV
e. +30 mV
Correct answer: (b) -60 mV

9. Endocytosis is used by cells to:
a. Secrete large molecules into the extracellular space
b. Ingest bacteria and cell debris
c. Retrieve elements of the plasma membrane after exocytosis
d. Is always employed by cells for secretion
e. Is used to deliver material into the extracellular space
Correct Answer: Retrieve elements of the plasma membrane after exocytosis

10. The resting membrane potential is mainly determined by:
a. The Cl- gradient
b. The Ca2+ gradient
c. The Na+ gradient
d. The K+ gradient
e. The Mg2+ gradient

11. The membrane biomolecule labeled B involved in cell recognition is:
a. Carbohydrate
b. Glycoprotein
c. Lipid bilayer
d. Extrinsic protein
e. Hydrophilic head group
Answer: Carbohydrate

12. Fluid Mosaic Model of Plasma Membrane was proposed by:
a. S J Singer and Garth L Nicolson
b. Danielle and Davson
c. David Robertson
d. Meselson and Sahli
e. Robert Darwin
Answer
Correct answer – S J Singer and Garth L Nicolson

13. The site of protein synthesis is
a. Plasma membrane
b. Ribosomes
c. mitochondria
d. Nucleus
ANSWER: b. Ribosome

14. The Golgi apparatus is
A. Found in all eukaryotic cells.
B. A collection of complex tubules and vesicles
C. Well developed in cells with secretory activity
D. Associated with endoplasmic reticulum
E. Not conspicuous in neurons
ans
A. True
B. False
C. True
D. True
E. False

15. The human cell nucleus
A. Has a membrane, which is permeable to nucleic acid.
B. In somatic cells contains 44 chromosomes.
C. Stores its genetic material in the nucleolus
D. Has a skeleton of fine filaments
E. Is essential for cell division.
ans
A. True
B. False
C. False
D. True
E. True

16. Membrane ion channels
A. Consist mainly of carbohydrate and lipid.
B. Have a specific structure for each ion species.
C. For sodium may be blocked by tetrodotoxin.
D. May be opened by a given change in transmembrane potential.
E. Remain open as long as the activating signal is present.
ans
A. False
B. False
C. True
D. True
E. False

17. The endoplasmic reticulum
A. Is a complex system of intracellular tubules
B. Is a component of the Golgi apparatus
C. Has a membrane structure similar to the cell membrane
D. Is associated with ribonucleoprotein
E. Is well developed in secretory cells.
ans
A. True
B. False
C. True
D. True
E. True

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

One thought on “MCQ Physiology Cell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *