MCQ In Biochemistry Lipid Metabolism

Physiologyplus center for examination has put together Biochemistry MCQs in Lipid Metabolism, from various Biochemistry exams and tests for health colleges and universities, online Biochemistry courses, and other medical training programs. Taking our Biochemistry practice MCQs will help you earn better grades in your Biochemistry courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. A lipid containing alcoholic amine residue is
(A) Phosphatidic acid
(B) Ganglioside
(C) Glucocerebroside
(D) Sphingomyelin
ANS – D

2. A fatty acid which is not synthesized in the body and has to be supplied in the diet is
(A) Palmitic acid
(B) Lauric acid
(C) Linolenic acid
(D) Palmitoleic acid
ANS – C

3. In mammals, the major fat in adipose tissues is
(A) Phospholipid
(B) Cholesterol
(C) Sphingolipids
(D) Triacylglycerol
ANS – D

4. Glycosphingolipids are a combination of
(A) Ceramide with one or more sugar residues
(B) Glycerol with galactose
(C) Sphingosine with galactose
(D) Sphingosine with phosphoric acid
ANS – A

5. The importance of phospholipids as constituent of cell membrane is because they possess
(A) Fatty acids
(B) Both polar and nonpolar groups
(C) Glycerol
(D) Phosphoric acid
ANS – B

6. Deterioration of food (rancidity) is due to presence of
(A) Cholesterol
(B) Vitamin E
(C) Peroxidation of lipids
(D) Phenolic compounds
ANS – C

7. Phospholipid acting as surfactant is
(A) Cephalin
(B) Phosphatidyl inositol
(C) Lecithin
(D) Phosphatidyl serine
ANS – C

8. The cholesterol molecule is
(A) Benzene derivative
(B) Quinoline derivative
(C) Steroid
(D) Straight chain acid
ANS – C

9. Unpleasant odours and taste in a fat (rancidity) can be delayed or prevented by the addition of
(A) Lead
(B) Copper
(C) Tocopherol
(D) Ergosterol
ANS – C

10. Dietary fats after absorption appear in the circulation as
(A) HDL
(B) VLDL
(C) LDL
(D) Chylomicron
ANS – D

11. Free fatty acids are transported in the blood
(A) Combined with albumin
(B) Combined with fatty acid binding protein
(C) Combined with β-lipoprotein
(D) In unbound free salts
ANS – A

12. The enzymes of ββ ββ β-oxidation are found in
(A) Mitochondria
(B) Cytosol
(C) Golgi apparatus
(D) Nucleus
ANS – A

13. An important feature of maple syrup urine disease is
(A) Patient can not be treated by dietary regulation
(B) Without treatment death, of patient may occur by the end of second year of life
(C) Blood levels of leucine, isoleucine and serine are increased
(D) Excessive brain damage
ANS -D

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *