MCQ Biochemistry Introduction

Physiologyplus exam team has gathered together standard Introduction To Biochemistry MCQ and Answers, from various Biochemistry exams and tests for health colleges and universities, online Biochemistry courses, and other medical training programs. Taking our Biochemistry practice MCQs will help you earn better grades in your Biochemistry courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. A drug which prevents uric acid synthesis by inhibiting the enzyme xanthine oxidase is
(A) Aspirin
(B) Allopurinol
(C) Colchicine
(D) Probenecid
ANS – B

2. Oxidation of which substance in the body yields the most calories
(A) Glucose
(B) Glycogen
(C) Protein
(D) Lipids
ANS – D

3. Synthesis of prostaglandinsis is inhibited by
(A) Aspirin
(B) Arsenic
(C) Fluoride
(D) Cyanid
ANS – A

4. The most active site of protein synthesis is the
(A) Nucleus
(B) Ribosome
(C) Mitochondrion
(D) Cell sap
ANS – B

5. The degradative Processess are categorized under the heading of
(A) Anabolism
(B) Catabolism
(C) Metabolism
(D) None of the above
ANS – B

6. Mitochondrial DNA is
(A) Circular double stranded
(B) Circular single stranded
(C) Linear double helix
(D) None of these
ANS – A

7. The absorption of intact protein from the gut in the fetal and newborn animals takes place by
(A) Pinocytosis
(B) Passive diffusion
(C) Simple diffusion
(D) Active transport
ANS – a

8. The ability of the cell membrane to act as a selective barrier depends upon
(A) The lipid composition of the membrane
(B) The pores which allows small molecules
(C) The special mediated transport systems
(D) All of these
ANS – d

9. Mature erythrocytes do not contain
(A) Glycolytic enzymes
(B) HMP shunt enzymes
(C) Pyridine nucleotide
(D) ATP
ANS – C

10. The digestive enzymes of cellular compounds are confined to
(A) Lysosomes
(B) Ribosomes
(C) Peroxisomes
(D) Polysomes
ANS – A

11. Fatty acids can be transported into and out of cell membrane by
(A) Active transport
(B) Facilitated transport
(C) Diffusion
(D) Osmosis
ANS – B

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *