Kidney Histology MCQ

Physiologyplus has put together Kidney Histology MCQ (Questions and Answers), from various Histology exams and tests for health colleges and universities, online Histology courses, and other medical training programs. Taking our Histology practice MCQs will help you earn better grades in your Histology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. What is a renal pyramid and its associated cortex referred to?
a. Medulla
b. Lobe
c. Renal columns
d. Nephron
e. Medullary ray
Answer: b

2. What is the glomerulus?
a. Afferent arteriole
b. Efferent arteriole
c. Capillary tuft
d. Peritubular capillaries
e. Vasa recta
Answer: c

3. Approximately how many nephrons are there in each kidney?
a. 1,000
b. 10,000
c. 100,000
d. 1,000,000
e. 10,000,000
Answer: d

4. What vessel supplies blood to the glomerulus?
a. Afferent arteriole
b. Efferent arteriole
c. Capillary tuft
d. Peritubular capillaries
e. Vasa recta
Answer: a

5. What is the functional unit of the kidney?
a. Medulla
b. Lobe
c. Renal columns
d. Nephron
e. Medullary ray
Answer: d

6. What cells are sensitive to sodium concentration?
a. Visceral layer of Bowman’s capsule
b. Parietal layer of Bowman’s capsule
c. Pedicels
d. Juxtaglomerular cells
e. Macula densa
Answer: e

7. Which structure leads to the collecting duct?
a. Glomerulus
b. Bowman’s capsule
c. Renal corpuscle
d. Loop of Henle
e. Distal convoluted tubule
Answer: e

8. What vessel is formed from an aggregation of the glomerular capillaries?
a. Afferent arteriole
b. Efferent arteriole
c. Capillary tuft
d. Peritubular capillaries
e. Vasa recta
Answer: b

9. What is the inner region of the kidney called?
a. Medulla
b. Lobe
c. Renal columns
d. Nephron
e. Medullary ray
Answer: a

10. What is the double layered cap on the glomerulus?
a. Glomerulus
b. Bowman’s capsule
c. Renal corpuscle
d. Loop of Henle
e. Distal convoluted tubule
Answer: b

11. Where is renin secreted from?
a. Visceral layer of Bowman’s capsule
b. Parietal layer of Bowman’s capsule
c. Pedicels
d. Juxtaglomerular cells
e. Macula densa
Answer: d

12. What are the “straight vessels”?
a. Afferent arteriole
b. Efferent arteriole
c. Capillary tuft
d. Peritubular capillaries
e. Vasa recta
Answer: e

13. What type of tissue lines the bladder?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Transitional epithelium
Answer: e

14. What are the foot processes on podocytes?
a. Visceral layer of Bowman’s capsule
b. Parietal layer of Bowman’s capsule
c. Pedicels
d. Juxtaglomerular cells
e. Macula densa
Answer: c

15. What is a renal pyramid and its associated cortex referred to?
a. Medulla
b. Lobe
c. Renal columns
d. Nephron
e. Medullary ray
Answer: b

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *