Histology of Liver MCQ Questions And Answers

Physiologyplus has put together Histology of Liver MCQ (Questions and Answers), from various Histology exams and tests for health colleges and universities, online Histology courses, and other medical training programs. Taking our Histology practice MCQs will help you earn better grades in your Histology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. What structure is in the middle of the hepatic lobule?
a. Hepatic artery
b. Portal triad
c. Central vein
d. Portal vein
e. Sinusoids
Answer: c

2. What is the space between the liver sinusoids and the hepatocytes called?
a. Space of Disse
b. Space of Mall
c. Vacuole
d. Lacuna
e. Howship’s lacuna
Answer: a

3. Which structures are part of the portal triad?
a. Portal vein
b. Hepatic artery
c. Central vein
d. Sinusoids
e. Both a and b
Answer: e

4. Which of the following is NOT a function of the liver?
a. Metabolism of bilirubin
b. Deamination of amino acids
c. Storage of iron
d. Storage of copper
e. Storage of calcium
Answer: e

5. What is the functional unit of the liver?
a. Lobule
b. Portal triad
c. Central vein
d. Hepatocyte
e. Sinusoids
Answer: a

6. Which of the following clotting factors is NOT produced in the liver?
a. Factor I
b. Factor II
c. Factor IV
d. Factor IX
e. Factor X
Answer: c

7. In what structure does blood run through between the hepatocytes?
a. Hepatic artery
b. Portal triad
c. Central vein
d. Portal vein
e. Sinusoids
Answer: e

8. What is the space called that is located at the portal canal between the hepatocytes and connective tissue?
a. Space of Disse
b. Space of Mall
c. Vacuole
d. Lacuna
e. Howship’s lacuna
Answer b

9. Which cell is a hepatic macrophage?
a. Kupffer cells
b. Histiocyte
c. Dust cell
d. Langerhans cell
e. Microglia
Answer: a

10. What structure is at the angle of the liver lobule?
a. Lobule
b. Portal triad
c. Central vein
d. Hepatocyte
e. Sinusoids
Answer: b

11. Which of the following is NOT a function of the liver?
a. Cholecystokinin production
b. Bile production
c. Detoxification
d. Albumin production
e. Synthesis of clotting factors
Answer: a

12. What are the connection between the cystic duct and liver?
a. Rokitansky-Aschoff sinuses
b. Ducts of Luschka
c. Duct of Wirsung
d. Ampulla of Vater
e. Sphincter of Oddi
Answer: b

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *