Histology MCQs Reproductive System Questions And Answers

Physiologyplus has put together Histology MCQs Reproductive System (Questions and Answers), from various Histology exams and tests for health colleges and universities, online Histology courses, and other medical training programs. Taking our Histology practice MCQs will help you earn better grades in your Histology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. What is the surface modification seen on the cells of the epididymis?
a. Microvilli
b. Stereocilia
c. Cilia
d. Keratinization
e. Both a and b
Answer: b

2. What type of hormone is testosterone?
a. Protein
b. Amino acid chain
c. Steroid
d. Catecholamine
e. None of the above
Answer: c

3. Which of the following is true?
a. There is one corpus cavernosa and one corpus spongiosum
b. There is one corpus cavernosa and two corpora spongiosum
c. There are two corpora cavernosa and one corpus spongiosum
d. There are two corpora cavernosa and two corpora spongiosum
e. There are four corpora cavernosa and two corpora spongiosum
Answer: c

4. What gland in the male is homologous to the greater vestibular gland in the female?
a. Bartholin’s gland
b. Prostate gland
c. Skene’s gland
d. Cowper’s gland
e. Brunner’s gland
Answer: d

5. How many corpora cavernosa are there?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer: b

6. What is another term for the corpus cavernosum urethrae?
a. Corpora cavernosa
b. Corpus spongiosum
c. Urethra
d. Corpus cavernosum clitoridis
e Erectile tissue
Answer – b

7. What is the mature sperm cell?
a. Primary spermatocytes
b. Secondary spermatocytes
c. Spermatids
d. Spermatozoa
e. Spermatogonia
Answer: d

8. Which follicular stage is also called an antral follicle?
a. Primordial follicle
b. Primary follicle
c. Secondary follicle
d. Mature follicle
e. Graafian follicle
Answer: c

9. Which stage of the follicle is characterized by a surrounding of flattened (squamous) follicular cells?
a. Primordial follicle
b. Primary follicle
c. Secondary follicle
d. Mature follicle
e. Graafian follicle
Answer: a

10. What is the connective tissue, which surrounds the ovary?
a. Follicle
b. Germinal epithelium
c. Medulla
d. Tunica albuginea
e. Cortex
Answer: d

11. In the female, what is the correct term for the production of gametes called?
a. Oogenesis
b. Ovary
c. Ovulation
d. Oocyte
e. Ova
Answer: a

12. What are the follicular cells?
a. Graffian follicle
b. Theca folliculi
c. Granulosa cells
d. Zona pellucida
e. Antrum
Answer: c

13. During a pregnancy, which hormone which maintains the corpus luteum?
a. FSH
b. LH
c. hCG
d. Estrogen
e. Progesterone
Answer: c

14. What are developing gametes called?
a. Oogenesis
b. Ovary
c. Ovulation
d. Oocyte
e. Ova
Answer: d

15. What is the inner part of the ovary?
a. Follicle
b. Germinal epithelium
c. Medulla
d. Tunica albuginea
e. Cortex
Answer: c

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

One thought on “Histology MCQs Reproductive System Questions And Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *