Histology MCQs on Epithelial Questions And Answers

Physiologyplus has put together Histology MCQs on Epithelial (Questions and Answers), from various Histology exams and tests for health colleges and universities, online Histology courses, and other medical training programs. Taking our Histology practice MCQs will help you earn better grades in your Histology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. What do you call the simple squamous epithelium that lines the blood vessels?
a. Epithelioid tissue
b. Mesothelium
c. Endothelium
d. Transitional
e. Pseudostratified
Answer: c

2. Which of the following is lined by a serosa?
a. Genitourinary tract
b. Peritoneal cavity
c. Respiratory tract
d. Alimentary canal
e. All of the above are lined by a mucosa
Answer: b

3. What is a gland called if the secretory portion is flask shaped?
a. Simple gland
b. Compound gland
c. Tubular
d. Alveolar
e. Tubuloalveolar
Answer: d

4. What forms the brush border?
a. Microvilli
b. Stereocilia
c. Cilia
d. Keratinization
e. Both a and b
Answer: a

5. What type of epithelium lines the trachea?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Pseudostratified epithelium
Answer: e

6. What type of tissue lines blood vessels?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Transitional epithelium
Answer: a

7. What do you call a tissue composed of a conglomeration of cells which are tightly packed together, yet which does not have a free surface? An example of such a tissue would be the parenchyma of the adrenal gland.
a. Epithelioid tissue
b. Mesothelium
c. Endothelium
d. Transitional
e. Pseudostratified
Answer: a

8. What type of epithelium appears stratified, but is not?
a. Epithelioid tissue
b. Mesothelium
c. Endothelium
d. Transitional
e. Pseudostratified
Answer: e

9. What is a gland called if the secretory portion is tube shaped ending in a flask shaped area at the terminus?
a. Simple gland
b. Compound gland
c. Tubular
d. Alveolar
e. Tubuloalveolar
Answer: e

10. What type of epithelium forms the epidermis?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Pseudostratified epithelium
Answer: d

11. What type of tissue lines most of the gastrointestinal tract?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Transitional epithelium
Answer: c

12. What type of tissue forms the alveoli in the lung?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Pseudostratified epithelium
Answer: a

13. What type of epithelium is composed of cells which all touch the basement membrane and is only one cell layer thick?
a. Stratified squamous epithelium
b. Transitional epithelium
c. Stratified cuboidal epithelium
d. Pseudostratified epithelium
e. None of the above
Answer: d

14. What is a gland called if it has an branched duct?
a. Simple gland
b. Compound gland
c. Tubular
d. Alveolar
e. Tubuloalveolar
Answer: b

15. What are finger like projections on the surface of some cells called?
a. Microvilli
b. Stereocilia
c. Cilia
d. Keratinization
e. Both a and b
Answer: a

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *