Histology MCQs Nervous Tissue

Download Physiology MCQ Android and Desktop App for Nigerian Medical School

Physiologyplus has put together Histology MCQs Nervous Tissue With Answers, from various Histology exams and tests for health colleges and universities, online Histology courses, and other medical training programs. Taking our Histology practice MCQs will help you earn better grades in your Histology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. What are the conglomerations of gray matter deep within the cerebrum and cerebellum called?
a. Tracts
b. Islets
c. Soma
d. Cortex
e. Nuclei
Answer: e

2. What are the gaps that occur within the myelin sheath?
a. Meninges
b. Myelinated nerve fibers
c. Cell bodies
d. Nodes of Ranvier
e. Neurofilaments
Answer: d

3. How many neurons are in the body of man?
a. 10,000 (10 to the 4th)
b. 10,000,000 (10 to the 7th)
c. 10,000,000,000 (10 to the 10th)
d. 10,000,000,000,000 (10 to the 13th)
e. 10,000,000,000,000,000 (10 to the 16th
Answer: c

4. What is a collection of nerve cell bodies outside of the central nervous system called?
a. Schwann cells
b. Basket cells
c. Ganglion
d. Neuroglia
e. Satellite cells
Answer: c

5. What is the end of an axon called?
a. Ganglion
b. Perikaryon
c. Astrocyte
d. Nissl
e. Terminal bouton
Answer: e

6. Which of the following forms myelin in the central nervous system?
a. Astrocytes
b. Ependymal cells
c. Oligodendrocytes
d. Microglia
e. Schwann cells
Answer: c

7. What is the primary component of myelin?
a. Amino acids
b. Protein
c. Carbohydrate
d. Lipid
e. Both b and c
Answer: d

8. Which of the following is found in the cerebellum?
a. Schwann cells
b. Basket cells
c. Ganglion
d. Neuroglia
e. Satellite cells
Answer: b

9. What are neurons in the retina?
a. Unipolar
b. Pseudounipolar
c. Bipolar
d. Multipolar
e. Both a and b
Answer: c

10. What are the basophilic clusters of ribosomes and rough endoplasmic reticulum seen in neurons called?
a. Ganglion
b. Perikaryon
c. Astrocyte
d. Nissl
e. Terminal bouton
Answer: d

11. Which meninx covers the brain intimately?
a. Dura mater
b. Arachnoid
c. Pia mater
d. Both a and b
e. All of the above
Answer: c

12. Which of the following is the largest neuroglia cell?
a. Astrocytes
b. Ependymal cells
c. Oligodendrocytes
d. Microglia
e. Schwann cells
Answer: a

13. Which of the following is NOT considered neuroglia?
a. Astrocytes
b. Ependymal cells
c. Oligodendrocytes
d. Microglia
e. Schwann cells
Answer: e

14. What is the innervation of an eccrine sweat gland?
a. Cholinergic; parasympathetic
b. Cholinergic; sympathetic
c. Adrenergic; parasympathetic
d. Adrenergic; sympathetic
e. Cholinergic; motor
Answer: b

15. What is the innervation of an apocrine sweat gland?
a. Cholinergic; parasympathetic
b. Cholinergic; sympathetic
c. Adrenergic; parasympathetic
d. Adrenergic; sympathetic
e. Cholinergic; motor
Answer: d

Download Physiology MCQ Android and Desktop App for Nigerian Medical School

JOIN OUR NEWSLETTER
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *