Histology MCQ Respiratory System

Physiologyplus has put together Histology MCQ Respiratory System (With Answers), from various Histology exams and tests for health colleges and universities, online Histology courses, and other medical training programs. Taking our Histology practice MCQs will help you earn better grades in your Histology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. Which cell type is most numerous in olfactory mucosa?
a. Basal cells
b. Brush cells
c. Olfactory cells
d. Sustentacular cells
e. None of the above
Answer: d

2. In which structure does gas exchange NOT occur?
a. Alveolar duct
b. Alveoli
c. Alveolar sac
d. Respiratory bronchiole
e. Terminal bronchiole
Answer: e

3. Which cartilage of the larynx is made of elastic cartilage?
a. Thyroid cartilage
b. Cricoid cartilage
c. Arytenoid cartilage
d. Epiglottis
e. Corniculate cartilage
Answer: d

4. Which cell secretes surfactant?
a. Clara cell
b. Type I pneumocyte
c. Type II pneumocyte
d. Dust cell
e. Brush cell
Answer: c

5. What are the alveolar pores called?
a. Pores of Luschka
b. Pores of Descemet
c. Pores of Mall
d. Pores of Kohn
e. Pores of Disse
Answer: d

6. What is the first portion of the respiratory tree where gas exchange can occur?
a. Alveolar duct
b. Alveoli
c. Alveolar sac
d. Respiratory bronchiole
e. Terminal bronchiole
Answer: d

7. Which cell is a squamous pulmonary epithelial cell?
a. Clara cell
b. Type I pneumocyte
c. Type II pneumocyte
d. Dust cell
e. Brush cell
Answer: b

8. Which cell is also called an alveolar phagocyte?
a. Clara cell
b. Type I pneumocyte
c. Type II pneumocyte
d. Dust cell
e. Brush cell
Answer: d

9. Which cell is a type of neuron?
a. Basal cells
b. Brush cells
c. Olfactory cells
d. Sustentacular cells
e. All of the above
Answer: c

10. Which cell is a also called a septal cell?
a. Clara cell
b. Type I pneumocyte
c. Type II pneumocyte
d. Dust cell
e. Brush cell
Answer: c

11. Which cell is a respiratory macrophage?
a. Kupffer cells
b. Histiocyte
c. Dust cell
d. Langerhans cell
e. Microglia
Answer: c

12. Which is structure is NOT part of the conducting portion of the airway?
a. Bronchi
b. Larynx
c. Trachea
d. Larynx
e. Respiratory bronchioles
Answer: e

13. What type of tissue lines the pharynx?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple columnar epithelium
c. Stratified squamous epithelium
d. Ciliated pseudostratified epithelium with goblet cells
e. Both c and d
Answer: e

14. What is an olfactory cell?
a. Unipolar neuron
b. Bipolar neuron
c. Multipolar neuron
d. Supporting cell
e. None of the above
Answer: b

15. Which type of cartilage is found in the larynx?
a. Hyaline cartilage
b. Elastic cartilage
c. Fibrocartilage
d. Both a and b
e. All of the above
Answer: d

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *