Histology MCQ Online

Physiologyplus has put together Histology MCQ Online With Answers, from various Histology exams and tests for health colleges and universities, online Histology courses, and other medical training programs. Taking our Histology practice MCQs will help you earn better grades in your Histology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. Which of the following is involved in the blood brain barrier?
a. Astrocytes
b. Ependymal cells
c. Oligodendrocytes
d. Microglia
e. Schwann cells
Answer: a

2. What are the conglomerations of gray matter deep within the cerebrum and cerebellum called?
a. Tracts
b. Islets
c. Soma
d. Cortex
e. Nuclei
Answer: e

3. Which of the following forms myelin in the peripheral nervous system?
a. Schwann cells
b. Basket cells
c. Ganglion
d. Neuroglia
e. Satellite cells
Answer: a

4. What is a collection of cell bodies outside the CNS called?
a. Ganglion
b. Perikaryon
c. Astrocyte
d. Nissl
e. Terminal bouton
Answer: a

5. What is tissue which surrounds a nerve fascicle?
a. Perimysium
b. Periosteum
c. Perichondrium
d. Perineurium
e. Endosteum
Answer: d
The perimysium is the connective tissue sheath around fascicles of muscle.
The periosteum is the connective tissue covering of a bone.
The perichondrium is the connective tissue which surrounds cartilage.
The perineurium is the covering of nerve fascicles.
The endosteum is the lining of the inner bone (the side which abuts the medullary cavity).
Note from Sarah Bellham: The prefix “peri” means around, such as in the word “perimeter”. The prefix “endo” means within or inner, such as in “endosteum”, “endocrine”, “endoscope”.

6. The colloquialism “gray matter” refers to somebody using his intellect or reasoning ability. In reality, what is gray matter?
a. Meninges
b. Myelinated nerve fibers
c. Cell bodies
d. Nodes of Ranvier
e. Neurofilaments
Answer: c

7. What is Bruch’s membrane?
a. Ciliary body
b. Optic disc
c. Fovea centralis
d. Lamina vitrea
e. Lamina cribrosa
Answer: d

8. Which of the following is a type of neuron?
a. Rods
b. Ganglion cells
c. Cones
d. Pigmented epithelium
e. Supporting cells
Answer: b

9. Which layer forms the majority of the cornea?
a. Epithelium
b. Endothelium
c. Descemet’s membrane
d. Substantia propria
e. Bowman’s membrane
Answer: d

10. What is the region where the optic nerve leaves the eyeball?
a. Ciliary body
b. Optic disc
c. Fovea centralis
d. Lamina vitrea
e. Lamina cribrosa
Answer: b

11. What is the glomerulus?
a. Afferent arteriole
b. Efferent arteriole
c. Capillary tuft
d. Peritubular capillaries
e. Vasa recta
Answer: c

12. What is the Malpighian corpuscle?
a. Glomerulus
b. Bowman’s capsule
c. Renal corpuscle
d. Loop of Henle
e. Distal convoluted tubule
Answer: c
The functional unit of the kidney is the nephron. The nephron can be divided into the glomerulus and uriniferous tubule. The capillary tuft of the nephron is referred to as the glomerulus. Bowman’s capsule is a double layered cap surrounding the glomerulus. This is the first portion of the uriniferous tubule. The glomerulus and Bowman’s capsule make up the renal corpuscle. Another term for the renal corpuscle is Malpighian corpuscle.
Bowman’s capsule leads to the proximal convoluted tubule. The proximal convoluted tubule leads to the loop of Henle. This then leads to the distal convoluted tubule. The distal convoluted tubule then leads to the collecting duct.

13. What are the foot processes on podocytes?
a. Visceral layer of Bowman’s capsule
b. Parietal layer of Bowman’s capsule
c. Pedicels
d. Juxtaglomerular cells
e. Macula densa
Answer: c

14. What is the space between the renal pyramids called?
a. Medulla
b. Lobe
c. Renal columns
d. Nephron
e. Medullary ray
Answer: c

15. Which of the four basic tissue types does blood belong to?
a. Epithelium
b. Connective tissue
c. Muscle
d. Nervous tissue
e. Blood
Answer: b
There are four basic tissue types: epithelium, connective tissue, muscle and nervous tissue. Connective tissue is the most diverse. Blood is considered a type of connective tissue.

16. Which of the following formed elements do not contain a nucleus?
a. Platelets
b. Erythrocytes
c. Leukocytes
d. Monocytes
e. Both a and b
Answer: e

17. Which leukocyte is the most abundant in a peripheral smear of blood?
a. Lymphocytes
b. Basophils
c. Neutrophil
d. Monocytes
e. Eosinophils
Answer: c

18. Which of the following is not a granulocyte?
a. Lymphocytes
b. Neutrophil
c. PMN
d. Eosinophils
e. Basophils
Answer: a

19. Which leukocyte has a multi-lobed (3-5 lobes) nucleus?
a. Neutrophil
b. Lymphocytes
c. Monocytes
d. Eosinophil
e. Basophils
Answer: a

20. At what level of the vascular tree does gas exchange occur?
a. Capillary
b. Arteriole
c. Venule
d. Elastic artery
e. Muscular artery
Answer: a

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *