Histology MCQ on Female Reproductive System

1. What is the connective tissue layer around the primary follicle?
a. Graffian follicle
b. Theca folliculi
c. Granulosa cells
d. Zona pellucida
e. Antrum
Answer: b

2. What is another term for the mature follicle?
a. Primordial follicle
b. Primary follicle
c. Secondary follicle
d. Antral follicle
e. Graffian follicle
Answer: e

3. What tissue surrounds the ovary?
a. Follicle
b. Germinal epithelium
c. Medulla
d. Tunica albuginea
e. Cortex
Answer: b

4. The appearance of the antrum is a characteristic of which stage of follicular development?
a. Primordial follicle
b. Primary follicle
c. Secondary follicle
d. Mature follicle
e. Graffian follicle
Answer: c

5. Which follicular stage is also called an antral follicle?
a. Primordial follicle
b. Primary follicle
c. Secondary follicle
d. Mature follicle
e. Graffian follicle
Answer: c

6. What is ovulated?
a. Graffian follicle
b. Theca folliculi
c. Granulosa cells
d. Zona pellucida
e. Antrum
Answer: a

7. What is the cavity within a secondary follicle?
a. Graffian follicle
b. Theca folliculi
c. Granulosa cells
d. Zona pellucida
e. Antrum
Answer: e

8. What are developing gametes called?
a. Oogenesis
b. Ovary
c. Ovulation
d. Oocyte
e. Ova
Answer: d

9. Which stage of the follicle is arrested in prophase?
a. Primordial follicle
b. Primary follicle
c. Secondary follicle
d. Mature follicle
e. Graffian follicle
Answer: a

10. During the first week to 10 days, what is the main hormone which stimulates the growth of the follicles?
a. FSH
b. LH
c. HCG
d. Estrogen
e. Progesterone
Answer: a

11. What is the female organ called where gametogenesis occurs?
a. Oogenesis
b. Ovary
c. Ovulation
d. Oocyte
e. Ova
Answer: b

12. What is ovulated?
a. Graffian follicle
b. Theca folliculi
c. Granulosa cells
d. Zona pellucida
e. Antrum
Answer: a

13. Which structure contains the oocyte?
a. Follicle
b. Germinal epithelium
c. Medulla
d. Tunica albuginea
e. Cortex
Answer: a

14. What are the follicular cells?
a. Graffian follicle
b. Theca folliculi
c. Granulosa cells
d. Zona pellucida
e. Antrum
Answer: c

15. In the female, what is the correct term for the production of gametes called?
a. Oogenesis
b. Ovary
c. Ovulation
d. Oocyte
e. Ova
Answer: a

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *