Histology MCQ In Connective Tissue

Physiologyplus has put together Histology MCQ In Connective Tissue (With Answers), from various Histology exams and tests for health colleges and universities, online Histology courses, and other medical training programs. Taking our Histology practice MCQs will help you earn better grades in your Histology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. Which of the following can be classified as “embryonic connective tissue”?
a. Adipose tissue
b. Bone
c. Blood
d. Cartilage
e. Mesenchyme
Answer: e

2. What type of adipose tissue tends to decrease as humans age?
a. Brown adipose tissue
b. White adipose tissue
c. Unilocular adipose tissue
d. Multilocular adipose tissue
e. Both a and d
Answer: e

3. What type of tissue is a ligament composed of?
a. Mucous connective tissue
b. Mesenchyme
c. Loose irregular connective tissue
d. Dense irregular connective tissue
e. Dense regular connective tissue
Answer: e

4. Which connective tissue cell type produces the ground substance in connective tissue?
a. Fibroblast
b. Myofibroblast
c. Histiocyte
d. Plasma cell
e. Mast cell
Answer: a

5. Which of the following would be best suited to visualize reticular fibers?
a. Wright’s stain
b. Hematoxylin and eosin stain
c. Sudan stain
d. Silver impregnation
e. Masson’s trichrome stain
Answer: d

6. Which of the following can be classified as “connective tissue proper”?
a. Bone
b. Blood
c. Adipose tissue
d. Loose irregular connective tissue
e. Cartilage
Answer: d

7. Which of the following can be classified as “specialized connective tissue”?
a. Mesenchyme
b. Bone
c. Dense connective tissue
d. Mucous connective tissue
e. Loose connective tissue
Answer: b

8. Which of the following can be classified as “specialized connective tissue”?
a. Cartilage
b. Loose connective tissue
c. Mesenchyme
d. Dense connective tissue
e. Mucous connective tissue
Answer: a

9. Which connective tissue cell is a tissue macrophage?
a. Fibroblast
b. Myofibroblast
c. Histiocyte
d. Plasma cell
e. Mast cell
Answer: c

10. What type of tissue makes up the dermis of the skin?
a. Mucous connective tissue
b. Mesenchyme
c. Loose irregular connective tissue
d. Dense irregular connective tissue
e. Dense regular connective tissue
Answer: d

11. What type of adipose tissue tends to increase as humans age?
a. Brown adipose tissue
b. White adipose tissue
c. Unilocular adipose tissue
d. Multilocular adipose tissue
e. Both b and c
Answer: e

12. Which of the following is NOT primarily composed of connective tissue?
a. Blood
b. Bone
c. Tendon
d. Intervertebral disc
e. Myometrium
Answer: e

13. Which connective tissue cell type contains properties of smooth muscle cells?
a. Fibroblast
b. Myofibroblast
c. Histiocyte
d. Plasma cell
e. Mast cell
Answer: b

14. Which of the following is NOT a fiber found in connective tissue?
a. Collagen fiber
b. Elastic fiber
c. Reticular fiber
d. Purkinje fiber
e. All of the above are fibers found in connective tissue
Answer: d

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *