Histology MCQ GIT

Physiologyplus has put together Histology MCQ GIT (With Answers), from various Histology exams and tests for health colleges and universities, online Histology courses, and other medical training programs. Taking our Histology practice MCQs will help you earn better grades in your Histology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. What type of muscle makes up the muscularis externa in the esophagus?
a. Smooth
b. Striated
c. Cardiac
d. both a and b
e. a, b, and c.
Answer: d

2. What covers the tooth that is embedded within the jaw?
a. Pulp cavity
b. Dentin
c. Dental pulp
d. Cementum
e. Enamel
Answer: d

3. What is within the pulp cavity?
a. Pulp cavity
b. Dentin
c. Dental pulp
d. Cementum
e. Enamel
Answer: c

4. What are mucous surface cells?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Transitional epithelium
Answer: c

5. Where is the primary site for absorption of nutrients?
a. Stomach
b. Small intestine
c. Ascending colon
d. Descending colon
e. Both a and b equally
Answer: b

6. What are the folds of the stomach called?
a. Ruffled border
b. Taeniae coli
c. Gastric glands
d. Rugae
e. Gastric pits
Ans – d

7. Which layer contains the muscularis mucosa?
a. Mucosa
b. Sub mucosa
c. Muscularis externa
d. Serosa
e. Adventitia
Answer: a

8. What type of tissue lines the upper esophagus?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Transitional epithelium
Answer: d

9. What is the primary cell of the intestinal epithelium of the large intestine?
a. Columnar absorptive cell
b. Goblet cell
c. Parietal cells
d. Paneth cells
e. Chief cells
Answer: a

10. Which region are goblet cells most numerous?
a. Esophagus
b. Stomach
c. Small intestine
d. Large intestine
e. Anus
Answer: d

11. What are the finger like projections of mucosa that are seen in the small intestine?
a. Lacteal
b. Crypts of Lieberkuhn
c. Plicae circulares
d. Striated border
e. Villi
Answer: e

12. Which layer contains the lamina propria?
a. Mucosa
b. Sub mucosa
c. Muscularis externa
d. Serosa
e. Adventitia
Answer: a

13. Which organ has a mucosa lined by non-keratinized stratified squamous epithelium?
a. Esophagus
b. Stomach
c. Small intestine
d. Large intestine
e. Rectum
Ans – a

14. Which layer contains Meissner’s plexus?
a. Mucosa
b. Sub mucosa
c. Muscularis externa
d. Serosa
e. Adventitia
Answer: b

15. Which cells secrete pepsinogen?
a. Parietal cells
b. Oxyntic cells
c. Chief cells
d. Mucous neck cells
e. Both a and b
Answer: c

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *