Histology MCQ Exam

Physiologyplus has put together Histology MCQ Exam (With Answers), from various Histology exams and tests for health colleges and universities, online Histology courses, and other medical training programs. Taking our Histology practice MCQs will help you earn better grades in your Histology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. What does connective tissue develop from?
a. Mesothelium
b. Mesenchyme
c. Mesangial cells
d. Mesentery
e. Wharton’s jelly
Answer: b

2. What type of tissue is a ligament composed of?
a. Mucous connective tissue
b. Mesenchyme
c. Loose irregular connective tissue
d. Dense irregular connective tissue
e. Dense regular connective tissue
Answer: e

3. What type of epithelium forms the epidermis?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Pseudostratified epithelium
Answer: d

4. What type of tissue lines most of the gastrointestinal tract?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Transitional epithelium

5. Which of the following is an organelle?
a. Pigment
b. Glycogen
c. Lipid
d. Secretory granules
e. Mitochondria
Answer: e

6. What is another term for the cytoplasm outside of organelles?
a. Plasmalemma
b. Glycocalyx
c. Protoplasm
d. Cristae
e. Ground substance
Answer: e

7. Which of the following is an acid dye?
a. Azure II
b. Toluidine blue
c. Methylene blue
d. Eosin
e. Thionine
Answer: d

8. Which of the following would be best suited to differentiate collagen fibers from other fibers?
a. Wright’s stain
b. Hematoxylin and eosin stain
c. Sudan stain
d. Silver impregnation
e. Masson’s trichrome stain
Answer: e

9. What type of basic tissue type is cartilage?
a. Muscle
b. Nervous
c. Cartilage
d. Epithelium
e. Connective tissue
Answer: e

10. What is the role of the condenser lens?
a. Control the aperture of light
b. Increase the magnification
c. Focus the light on the specimen
d. Initial magnification of 10X
e. Provide light
Answer: c

11. Which type of cartilage is highly vascular?
a. Hyaline cartilage
b. Elastic cartilage
c. Fibrocartilage
d. All of the above
e. None of the above
Answer: e

12. What is within the pulp cavity?
a. Pulp cavity
b. Dentin
c. Dental pulp
d. Cementum
e. Enamel
Answer: c

13. Which layer contains Auerbach’s plexus?
a. Mucosa
b. Sub mucosa
c. Muscularis externa
d. Serosa
e. Adventitia
Answer: c

14. Where is thick skin found?
a. Over the knee
b. Sole of the feet
c. Breast
d. Lips
e. All of the above
Answer: b

16. Which cell is the most abundant cell in the epidermis?
a. Langerhans cell
b. Keratinocyte
c. Melanocyte
d. Merkel cell
e. Fibroblast
Answer: b

17. What is the name of the tissue which surrounds muscle fascicles?
a. Perimysium
b. Periosteum
c. Perichondrium
d. Perineurium
e. Endosteum
Answer: a

18. What are Sharpey’s fibers?
a. Elastic fibers
b. Collagen fibers
c. Reticular fibers
d. Trabeculae
e. Dense regular connective tissue
Answer: b

19. Which cell is a hepatic macrophage?
a. Kupffer cells
b. Histiocyte
c. Dust cell
d. Langerhans cell
e. Microglia
Answer: a

20. What is the primary component of yellow marrow?
a. Hematopoietic tissue
b. Fat
c. Cartilage
d. Fibrous tissue
e. Bone
Answer: b

21. Which of the following is NOT a function of the liver?
a. Cholecystokinin production
b. Bile production
c. Detoxification
d. Albumin production
e. Synthesis of clotting factors
Answer: a

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *