Histology MCQ Exam II

Physiologyplus has put together Histology MCQ Exam-II (With Answers), from various Histology exams and tests for health colleges and universities, online Histology courses, and other medical training programs. Taking our Histology practice MCQs will help you earn better grades in your Histology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. Which structure contains pores?
a. Continuous capillaries
b. Fenestrated capillaries
c. Sinusoidal capillaries
d. AV anastomoses
e. Venous sinus
Answer: b

2. Which of the following forms myelin in the peripheral nervous system?
a. Schwann cells
b. Basket cells
c. Ganglion
d. Neuroglia
e. Satellite cells
Answer: a

3. Where is the region associated with maximum visual acuity?
a. Ciliary body
b. Optic disc
c. Fovea centralis
d. Lamina vitrea
e. Lamina cribrosa
Answer: c

4. What is the middle layer of the eyeball?
a. Uvea
b. Rods
c. Cones
d. Bipolar cells
e. Ganglion cells
Answer: a

5. What makes up the Juxtaglomerular apparatus?
a. Pedicels
b. Juxtaglomerular cells
c. Macula densa
d. Both a and b
e. Both b and c
Answer: e

6. What vessel supplies blood to the glomerulus?
a. Afferent arteriole
b. Efferent arteriole
c. Capillary tuft
d. Peritubular capillaries
e. Vasa recta
Answer: a

7. Which of the following formed elements do not contain a nucleus?
a. Platelets
b. Erythrocytes
c. Leukocytes
d. Monocytes
e. Both a and b
Answer: e

8. Which of the four basic tissue types does blood belong to?
a. Epithelium
b. Connective tissue
c. Muscle
d. Nervous tissue
e. Blood
Answer: b

9. Approximately what percentage of the volume of blood do the formed elements comprise?
a. 5
b. 25
c. 45
d. 75
e. 90
Answer: c

10. Which structure receives blood from the capillary bed?
a. Capillary
b. Arteriole
c. Venule
d. Elastic artery
e. Muscular artery
Answer: c

11. What type of epithelium lines the seminal vesicles?
a. Pseudostratified
b. Simple columnar
c. Stratified squamous
d. Simple squamous
e. Simple cuboidal
Answer: a

12. What is the acidophilic glycoprotein coat which surrounds the oocyte?
a. Graffian follicle
b. Theca folliculi
c. Granulosa cells
d. Zona pellucida
e. Antrum
Answer: d

13. What are the splenic cords?
a. Cords of Billroth
b. Cords of Paneth
c. Cords of Bellini
d. Cords of Rothchild
e. Cords of Hassall
Answer: a

14. Where is diffuse lymphatic tissue NOT found?
a. Gastrointestinal tract
b. Central nervous system
c. Genito-urinary tract
d. Respiratory tract
e. None of the above-diffuse lymphatic tissue is found in all of these regions
Answer: b

15. What part of the respiratory tree is the functional unit where gas exchange occurs?
a. Alveolar duct
b. Alveoli
c. Alveolar sac
d. Respiratory bronchiole
e. Terminal bronchiole
Answer: b

16. What type of tissue forms the alveoli in the lung?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Pseudostratified epithelium
Answer: a

17. What type of hormone is estradiol?
a. Protein
b. Amino acid chain
c. Steroid
d. Catecholamine
e. None of the above
Answer: c

18. Which cell type is found in the parathyroid, but is not the most abundant cell type?
a. Principal cell
b. Oxyphil cell
c. Parafollicular cells
d. Follicular cells
e. Chromaffin cells
Answer: b

19. What type of gland composes the prostate?
a. Simple straight tubular gland
b. Simple coiled tubular gland
c. Simple alveolar gland
d. Compound tubular gland
e. Compound tubulo-alveolar gland
Answer: e

20. Which layer of the heart is composed of cardiac muscle?
a. Epicardium
b. Pericardium
c. Myocardium
d. Endocardium
e. Endomysium
Answer: c

21. What is the connective tissue called which surrounds an individual cardiac muscle fiber?
a. Epicardium
b. Pericardium
c. Myocardium
d. Endocardium
e. Endomysium
Answer: e

22. Ovulation is triggered by a dramatic increase in which hormone?
a. FSH
b. LH
c. HCG
d. Estrogen
e. Progesterone
Answer: b

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *