Histology MCQ CNS

Physiologyplus has put together Histology MCQ on CNS and answers, from various Histology exams and tests for health colleges and universities, online Histology courses, and other medical training programs. Taking our Histology practice MCQs will help you earn better grades in your Histology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. What are the conglomerations of gray matter deep within the cerebrum and cerebellum called?
a. Tracts
b. Islets
c. Soma
d. Cortex
e. Nuclei
Answer: e

2. Which of the following is involved in the blood brain barrier?
a. Astrocytes
b. Ependymal cells
c. Oligodendrocytes
d. Microglia
e. Schwann cells
Answer: a

3. What is a collection of cell bodies outside the CNS called?
a. Ganglion
b. Perikaryon
c. Astrocyte
d. Nissl
e. Terminal bouton
Answer: a

4. Where is the cerebrospinal fluid?
a. Between the dura mater and bone
b. Subdural space
c. Subarachnoid space
d. Between the pia mater and brain
e. None of the above
Answer: c

5. Which of the following are considered to be part of the meninges?
a. Dura mater
b. Arachnoid
c. Pia mater
d. Both a and c
e. All of the above
Answer: e

6. What is the outer gray matter of the brain called?
a. Tracts
b. Islets
c. Soma
d. Cortex
e. Nuclei
Answer: d

7. Which of the following is the most abundant neuroglia cell?
a. Astrocytes
b. Ependymal cells
c. Oligodendrocytes
d. Microglia
e. Schwann cells
Answer: a

8. What percentage of neurons are interneurons?
a. 0.1%
b. 1%
c. 20%
d. 80%
e. 99.9%
Answer: e

9. Which of the following forms myelin in the central nervous system?
a. Astrocytes
b. Ependymal cells
c. Oligodendrocytes
d. Microglia
e. Schwann cells
Answer: c

10. What is the primary component of myelin?
a. Amino acids
b. Protein
c. Carbohydrate
d. Lipid
e. Both b and c
Answer: d

11. Which of the following is found in the cerebellum?
a. Schwann cells
b. Basket cells
c. Ganglion
d. Neuroglia
e. Satellite cells
Answer: b

12. What is the cell body of a neuron called?
a. Ganglion
b. Soma
c. Astrocyte
d. Nissl
e. Terminal bouton
Answer: b

13. Which meninx covers the brain intimately?
a. Dura mater
b. Arachnoid
c. Pia mater
d. Both a and b
e. All of the above
Answer: c

14. All of the following are properties of neurons, except:
a. High metabolic rate
b. Longevity
c. Specialized for conduction
d. High mitotic rate
e. Limited ability for oxygen deprivation
Answer: d

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *