Histology MCQ Blood

Physiologyplus has put together Histology MCQ Blood And Answers, from various Histology exams and tests for health colleges and universities, online Histology courses, and other medical training programs. Taking our Histology practice MCQs will help you earn better grades in your Histology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. Which of the following is a granulocyte?
a. Thrombocyte
b. Monocyte
c. Lymphocyte
d. Basophil
e. Erythrocyte
Answer: d

2. Which leukocyte is the second most abundant in a peripheral smear of blood?
a. Lymphocytes
b. Basophils
c. Neutrophil
d. Monocytes
e. Eosinophils
Answer: a

3. Which leukocyte has orange-pink granules?
a. Neutrophil
b. Lymphocytes
c. Monocytes
d. Eosinophil
e. Basophils
Answer: d

4. Which is the largest leukocyte?
a. Neutrophil
b. Lymphocytes
c. Monocytes
d. Eosinophil
e. Basophils
Answer: c

5. Which cell has large blue granules, often obscuring the nucleus?
a. Neutrophil
b. Lymphocytes
c. Monocytes
d. Eosinophil
e. Basophils
Answer: e

6. Which of the following is NOT a term used for a neutrophil?
a. Polymorphonuclear neutrophils
b. Poly’s
c. PMN
d. NP
e. Polymorph
Answer: d

7. Which leukocyte has a multi-lobed (3-5 lobes) nucleus?
a. Neutrophil
b. Lymphocytes
c. Monocytes
d. Eosinophil
e. Basophils
Answer: a

8. Which of the following is not a granulocyte?
a. Lymphocytes
b. Neutrophil
c. PMN
d. Eosinophils
e. Basophils
Answer: a

9. Which leukocyte is the most abundant in a peripheral smear of blood?
a. Lymphocytes
b. Basophils
c. Neutrophil
d. Monocytes
e. Eosinophils
Answer: c

10. What comes from a megakaryocyte?
a. Lymphocytes
b. Basophils
c. Erythrocytes
d. Monocytes
e. Platelets
Answer: e

11. Which of the four basic tissue types does blood belong to?
a. Epithelium
b. Connective tissue
c. Muscle
d. Nervous tissue
e. Blood
Answer: b

12. Which of the following is NOT primarily composed of connective tissue?
a. Blood
b. Bone
c. Tendon
d. Intervertebral disc
e. Myometrium
Answer: e

13. Which connective tissue cell is derived from B lymphocytes?
a. Fibroblast
b. Myofibroblast
c. Histiocyte
d. Plasma cell
e. Mast cell
Answer: d

14. Which of the following formed elements do not contain a nucleus?
a. Platelets
b. Erythrocytes
c. Leukocytes
d. Monocytes
e. Both a and b
Answer: e

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *