Histology MCQ And Answers

Physiologyplus has put together Histology MCQ And Answers, from various Histology exams and tests for health colleges and universities, online Histology courses, and other medical training programs. Taking our Histology practice MCQs will help you earn better grades in your Histology courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. What structure is at the base of cilia?
a. Ribosomes
b. Peroxisome
c. Microfilaments
d. Centrioles
e. Nucleoli
Answer: d

2. What do you call the simple squamous epithelium that lines the blood vessels?
a. Epithelioid tissue
b. Mesothelium
c. Endothelium
d. Transitional
e. Pseudostratified
Answer: c

3. What type of tissue is Wharton’s jelly?
a. Mucous connective tissue
b. Mesenchyme
c. Loose irregular connective tissue
d. Dense irregular connective tissue
e. Dense regular connective tissue
Answer: a

4. What type of basic tissue type is cartilage?
a. Muscle
b. Nervous
c. Cartilage
d. Epithelium
e. Connective tissue
Answer: e

5. Which cell is a resting osteoblast?
a. Chondrocyte
b. Chondroblast
c. Osteocyte
d. Osteoclast
e. Bone lining cell
Answer: e

6. What is the connective tissue covering of a muscle fascicle?
a. Sarcolemma
b. Endomysium
c. Epimysium
d. Sarcoplasm
e. Perimysium
Answer: e

7. What type of epithelium forms the epidermis?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Pseudostratified epithelium
Answer: d

8. Where is masticatory mucosa found
a. Tongue underside
b. Hard palate
c. Soft palate
d. Lips
e. Cheek
Answer: b

9. In what structure does blood run through between the hepatocytes?
a. Hepatic artery
b. Portal triad
c. Central vein
d. Portal vein
e. Sinusoids
Answer: e

10. What are the supporting cells in the central nervous system called?
a. Schwann cells
b. Basket cells
c. Ganglion
d. Neuroglia
e. Satellite cells
Answer: d

11. What is the inner layer of the choroid?
a. Ciliary body
b. Optic disc
c. Fovea centralis
d. Lamina vitrea
e. Lamina cribrosa
Answer: d

12. What type of tissue composes the kidney tubules?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Transitional epithelium
Answer: b

13. Where is renin secreted from?
a. Visceral layer of Bowman’s capsule
b. Parietal layer of Bowman’s capsule
c. Pedicels
d. Juxtaglomerular cells
e. Macula densa
Answer: d

14. What is the buffy coat?
a. Leukocytes
b. Platelets
c. Erythrocytes
d. Plasma
e. Both a and b
Answer e:

15. What are most of the named arteries in the body?
a. Capillary
b. Arteriole
c. Venule
d. Elastic artery
e. Muscular artery
Answer: e

16. Which of the following is not true regarding the endocardium?
a. The endocardium contains abundant adipose tissue
b. The endocardium is layered
c. The endocardium contains blood vessels
d. The endocardium contains smooth muscle
e. The endocardium is lined by endothelium
Answer: a

17. What is another term for lymphatic nodules?
a. Lymph follicles
b. White pulp
c. Peyer’s patches
d. Lymph node
e. Diffuse lymphatic tissue
Answer: a

18. Which cell is a respiratory macrophage?
a. Kupffer cells
b. Histiocyte
c. Dust cell
d. Langerhans cell
e. Microglia
Answer: c

19. What cell of the parathyroid gland is also called a “chief cell”?
a. Principal cell
b. Oxyphil cell
c. Parafollicular cells
d. Follicular cells
e. Chromaffin cells
Answer: a

20. Which cells produce testosterone?
a. Interstitial cells
b. Leydig cells
c. Sertoli cells
d. Sustentacular cells
e. Both a and b
Answer: e

21. What is a mature gamete called?
a. Oogenesis
b. Ovary
c. Ovulation
d. Oocyte
e. Ova
Answer: e

22. What are developing gametes called?
a. Oogenesis
b. Ovary
c. Ovulation
d. Oocyte
e. Ova
Answer: d

23. Which microscope would be particularly useful for looking at living cells?
a. Simple microscope
b. Compound microscope
c. Phase contrast microscope
d. Dissection microscope
e. Transmission electron microscope
Answer: c

24. Which of the following stain blue with H&E stain?
a. Cytoplasm
b. Collagen fibers
c. Nucleus
d. Elastic fibers
e. Decalcified bone matrix
Answer: c

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *