General Histology MCQs

1. What is another name for the light microscope?
a. Simple microscope
b. Compound microscope
c. Phase contrast microscope
d. Dissection microscope
e. Transmission electron microscope
Answer: b

2. What is the bottom of a microscope called?
a. Base
b. Nosepiece
c. Stage
d. Tube
e. Diaphragm
Answer: a

3. Which of the following stain blue with H&E stain?
a. Cytoplasm
b. Collagen fibers
c. Nucleus
d. Elastic fibers
e. Decalcified bone matrix
Answer: c

4. During the preparation of a routine H&E slide, what step occurs after the tissue is embedded in paraffin?
a. Fixation
b. Rehydration
c. Staining
d. Slicing
e. Dehydration
Answer: d

5. Which of the following is NOT a membranous organelle?
a. Lysosomes
b. Peroxisomes
c. Mitochondria
d. Ribosomes
e. Endoplasmic reticulum
Answer: d

6. Which of the following is lined by a serosa?
a. Genitourinary tract
b. Peritoneal cavity
c. Respiratory tract
d. Alimentary canal
e. All of the above are lined by a mucosa
Answer: b

7. Which of the following is NOT a fiber found in connective tissue?
a. Collagen fiber
b. Elastic fiber
c. Reticular fiber
d. Purkinje fiber
e. All of the above are fibers found in connective tissue
Answer: d

8. Which connective tissue cell type produces the ground substance in connective tissue?
a. Fibroblast
b. Myofibroblast
c. Histiocyte
d. Plasma cell
e. Mast cell
Answer: a

9. What forms the brush border?
a. Microvilli
b. Stereocilia
c. Cilia
d. Keratinization
e. Both a and b
Answer: a

10. What type of epithelium lines the trachea?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Pseudostratified epithelium
Answer: e

11. What type of basic tissue type is cartilage?
a. Muscle
b. Nervous
c. Cartilage
d. Epithelium
e. Connective tissue
Answer: e

12. How many types of cartilage are there?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer: c
There are three types of cartilage: hyaline cartilage, elastic cartilage and fibrocartilage.

13. Which of the following is NOT a glycosaminoglycan in cartilage?
a. Chondroitin sulfate
b. Proteoglycans
c. Keratan sulfate
d. Hyaluronic acid
e. All of the above are glycosaminoglycans in cartilage
Answer: b

14. Which type of cartilage is characterized by the presence of chondrocytes sitting in lacunae?
a. Hyaline cartilage
b. Elastic cartilage
c. Fibrocartilage
d. All of the above
e. None of the above
Answer: d

15. What are the spicules on spongy bone called?
a. Canaliculi
b. Sharpey’s fibers
c. Trabeculae
d. Tome’s process
e. Lacuna
Answer: c

16. What are the small tunnels seen in bone?
a. Canaliculi
b. Sharpey’s fibers
c. Trabeculae
d. Tome’s process
e. Lacuna
Answer: a

17. What is unmineralized bone matrix?
a. Osteoclast
b. Osteon
c. Osteocyte
d. Osteoblast
e. Osteoid
Answer: e

18. What is the connective tissue covering of a muscle fascicle?
a. Sarcolemma
b. Endomysium
c. Epimysium
d. Sarcoplasm
e. Perimysium
Answer: e

19. What is the plasma membrane of a muscle cell called?
a. Endomysium
b. Sarcolemma
c. Sarcoplasm
d. Perimysium
e. Epimysium
Answer: b

20. What is the point that a neuron contacts a muscle called?
a. Motor unit
b. Motor neuron
c. Motor end plate
d. Neuromuscular spindle
e. Neurotransmitter
Answer – c

21. What type of muscle contains actin and myosin?
a. Skeletal muscle
b. Cardiac muscle
c. Smooth muscle
d. Both “a” and “b”
e. “a” “b” and “c”
Answer: e

22. What is the growing part of the nail?
a. Lunula
b. Eponychium
c. Matrix
d. Nail bed
e. Root
Answer: c

23. Where can hair be found?
a. Palms of hand
b. Soles of feet
c. Urogenital openings
d. Lips
e. Eyelid
Answer – e

24. Which of the following is found in the hair follicle?
a. Henle’s layer
b. Bipolar cells
c. Amacrine cells
d. Rods
e. Ganglion cells
Answer: a

25. Where is the primary site for absorption of nutrients?
a. Stomach
b. Small intestine
c. Ascending colon
d. Descending colon
e. Both a and b equally
Answer: b

26. Which type of papillae on the tongue does NOT contain taste buds?
a. Filiform papillae
b. Circumvallate papillae
c. Fungiform papillae
d. Foliate papillae
e. All of the above
Answer: a

27. What type of tissue lines most of the gastrointestinal tract?
a. Simple squamous epithelium
b. Simple cuboidal epithelium
c. Simple columnar epithelium
d. Stratified squamous epithelium
e. Transitional epithelium
Answer: c

28. What cells of the pancreas secrete somatostatin?
a. Islets of Langerhans
b. Alpha cells
c. Beta cells
d. Delta cells
e. Gamma cells
Answer: d

29. What is the pancreatic duct?
a. Rokitansky-Aschoff sinuses
b. Ducts of Luschka
c. Duct of Wirsung
d. Ampulla of Vater
e. Sphincter of Oddi
Answer: c

30. What cells of the pancreas secrete pancreatic polypeptide?
a. Islets of Langerhans
b. Alpha cells
c. Beta cells
d. Delta cells
e. Gamma cells
Answer: e

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *