Biochemistry Vitamins MCQ

Physiologyplus examination unit has put together Biochemistry Vitamins MCQ, from various Biochemistry exams and tests for health colleges and universities, online Biochemistry courses, and other medical training programs. Taking our Biochemistry practice MCQs will help you earn better grades in your Biochemistry courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. Vitamins are
(A) Accessory food factors
(B) Generally synthesized in the body
(C) Produced in endocrine glands
(D) Proteins in nature
ANS – A

2. Vitamin A or retinal is a
(A) Steroid
(B) Polyisoprenoid compound containing a cyclohexenyl ring
(C) Benzoquinone derivative
(D) 6-Hydroxychromane
ANS – B

3. ββ ββ β-Carotene, precursor of vitamin A, is oxidatively cleaved by
(A) β-Carotene dioxygenase
(B) Oxygenase
(C) Hydroxylase
(D) Transferase
ANS – A

4. Preformed Vitamin A is supplied by
(A) Milk, fat and liver
(B) All yellow vegetables
(C) All yellow fruits
(D) Leafy green vegetables
ANS – A

5. Retinal is reduced to retinol in intestinal mucosa by a specific retinaldehyde reductase tilising
(A) NADPH + H+
(B) FAD
(C) NAD
(D) NADH + H+
ANS – A

6. Fat soluble vitamins are
(A) Soluble in alcohol
(B) one or more Propene units
(C) Stored in liver
(D) All these
ANS – D

7. Vitamin D absorption is increased in
(A) Acid pH of intestine
(B) Alkaline pH of intestine
(C) Impaired fat absorption
(D) Contents of diet
ANS – A

8. One manifestation of vitamin A deficiency is
(A) Painful joints
(B) Night blindness
(C) Loss of hair
(D) Thickening of long bones
ANS – B

9. Deficiency of Vitamin A causes
(A) Xeropthalmia
(B) Hypoprothrombinemia
(C) Megaloblastic anemia
(D) Pernicious anemia
ANS – A

10. An important function of vitamin A is
(A) To act as coenzyme for a few enzymes
(B) To play an integral role in protein synthesis
(C) To prevent hemorrhages
(D) To maintain the integrity of epithelial tissue
ANS – D

11. Retinal is a component of
(A) Iodopsin
(B) Rhodopsin
(C) Cardiolipin
(D) Glycoproteins
ANS – B

12. All the following conditions produce a real or functional deficiency of vitamin K except
(A) Prolonged oral, broad spectrum antibiotic therapy
(B) Total lack of red meat in the diet
(C) The total lack of green leafy vegetables in the diet
(D) Being a new born infant
ANS – B

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *