Biochemistry MCQs On Genetics

Physiologyplus examination center has gathered together standard Biochemistry MCQs On Genetics, from various Biochemistry exams and tests for health colleges and universities, online Biochemistry courses, and other medical training programs. Taking our Biochemistry practice MCQs will help you earn better grades in your Biochemistry courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. The structure of tRNA appears like a
(A) Helix
(B) Hair pin
(C) Clover leaf
(D) Coil
ANS – C

2. Double helical structure model of the DNA was proposed by
(A) Pauling and Corey
(B) Peter Mitchell
(C) Watson and Crick
(D) King and Wooten
ANS – C

3. In DNA molecule
(A) Guanine content does not equal cytosine content
(B) Adenine content does not equal thymine content
(C) Adenine content equals uracil content
(D) Guanine content equals cytosine content
ANS – D

4. Genetic information flows from
(A) DNA to DNA
(B) DNA to RNA
(C) RNA to cellular proteins
(D) DNA to cellular proteins
ANS – B

5. Lesch-Nyhan syndrome, the sex linked, recessive absence of HGPRTase, may lead to
(A) Compulsive self destructive behaviour with elevated levels of urate in serum
(B) Hypouricemia due to liver damage
(C) Failure to thrive and megaloblastic anemia
(D) Protein intolerance and hepatic encephalopathy
ANS – A

6. Genetic code is
(A) Collection of codon
(B) Collection of amino acids
(C) Collection of purine nucleotide
(D) Collection of pyrimidine nucleotide
ANS – A

7. An autosomal recessive disorder, xanthinuria is due to deficiency of the enzymes:
(A) Adenosine deaminase
(B) Xanthine oxidase
(C) HGPRTase
(D) Transaminase
ANS – B

8. Degeneracy of genetic code implies that
(A) Codons do not code for specific amino acid
(B) Multiple codons must decode the same amino acids
(C) No anticodon on tRNA molecule
(D) Specific codon decodes many amino acids
ANS – B

9. In DNA replication the enzyme required in the first step is
(A) DNA directed polymerase
(B) Unwinding proteins
(C) DNA polymerase
(D) DNA ligase
ANS – B

10. The smallest unit of DNA capable of coding for the synthesis of a polypeptide is
(A) Operon
(B) Repressor gene
(C) Cistron
(D) Replicon
ANS – C

11. The eukaryotic nuclear chromosomal DNA
(A) Is a linear and unbranched molecule
(B) Is not associated with a specific membranous organelle
(C) Is not replicated semiconservatively
(D) Is about of the same size as each prokaryotic chromoses
ANS – A

12. The gene which is transcribed during repression is
(A) Structural
(B) Regulator
(C) Promoter
(D) Operator
ANS – B

13. Ultraviolet light can damage a DNA strand causing
(A) Two adjacent purine residue to form a covalently bounded dimer
(B) Two adjacent pyrimidine residues to form covalently bonded dimer
(C) Disruption of phosphodiesterase linkage
(D) Disruption of non-covalent linkage
ANS – B

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *