Biochemistry MCQs of Carbohydrates

Physiologyplus examination unit has put together Biochemistry MCQs of Carbohydrate, from various Biochemistry exams and tests for health colleges and universities, online Biochemistry courses, and other medical training programs. Taking our Biochemistry practice MCQs will help you earn better grades in your Biochemistry courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. The general formula of polysaccharides is
(A) (C6H10O5)n
(B) (C6H12O5)n
(C) (C6H10O6)n
(D) (C6H10O6)n
ANS – A

2. The pentose sugar present mainly in the heart muscle is
(A) Lyxose
(B) Ribose
(C) Arabinose
(D) Xylose
ANS – A

3. The most important epimer of glucose is
(A) Galactose
(B) Fructose
(C) Arabinose
(D) Xylose
ANS – A

4. Polysaccharides are
(A) Polymers
(B) Acids
(C) Proteins
(D) Oils
ANS – A

5. Which of the following is a non-reducing sugar?
(A) Isomaltose
(B) Maltose
(C) Lactose
(D) Trehalose
ANS – D

6. The sugar found in RNA is
(A) Ribose
(B) Deoxyribose
(C) Ribulose
(D) Erythrose
ANS – A

7. Mutarotation refers to change in
(A) pH
(B) Optical rotation
(C) Conductance
(D) Chemical properties
ANS – B

8. The polysaccharide used in assessing the glomerular fittration rate (GFR) is
(A) Glycogen
(B) Agar
(C) Inulin
(D) Hyaluronic acid
ANS – C

9. Glucose on oxidation does not give
(A) Glycoside
(B) Glucosaccharic acid
(C) Gluconic acid
(D) Glucuronic acid
ANS – A

10. Specific gravity of urine increases in
(A) Diabetes mellitus
(B) Chronic glomerulonephritis
(C) Compulsive polydypsia
(D) Hypercalcemia
ANS – A

11. Synovial fluid contains
(A) Heparin
(B) Hyaluronic acid
(C) Chondroitin sulphate
(D) Keratin sulphate
ANS – B

12. Gluconeogenesis is decreased by
(A) Glucagon
(B) Epinephrine
(C) Glucocorticoids
(D) Insulin
ANS – D

13. Ethanol decreases gluconeogenesis by
(A) Inhibiting glucose-6-phosphatase
(B) Inhibiting PEP carboxykinase
(C) Converting NAD+ into NADH and decreasing the availability of pyruvate
(D) Converting NAD+ into NADH and decreasing the availability of lactate
ANS – C

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *