Biochemistry MCQ Metabolism

1. Glucose on reduction with sodium amalgam forms
(A) Dulcitol
(B) Sorbitol
(C) Mannitol
(D) Mannitol and sorbitol
ANS – B

2. A carbohydrate found only in milk is
(A) Glucose
(B) Galactose
(C) Lactose
(D) Maltose
ANS – C

3. Lactate formed in muscles can be utilized through
(A) Rapoport-Luebeling cycle
(B) Glucose-alanine cycle
(C) Cori’s cycle
(D) Citric acid cycle
ANS – C

4. Glucose-6-phosphatase is not present in
(A) Liver and kidneys
(B) Kidneys and muscles
(C) Kidneys and adipose tissue
(D) Muscles and adipose tissue
ANS – D

5. The highest concentrations of fructose are found in
(A) Aqueous humor
(B) Vitreous humor
(C) Synovial fluid
(D) Seminal fluid
ANS – D

6. Synovial fluid contains
(A) Heparin
(B) Hyaluronic acid
(C) Chondroitin sulphate
(D) Keratin sulphate
ANS – B

7. Gluconeogenesis is decreased by
(A) Glucagon
(B) Epinephrine
(C) Glucocorticoids
(D) Insulin
ANS – D

8. Cephalin consists of
(A) Glycerol, fatty acids, phosphoric acid and choline
(B) Glycerol, fatty acids, phosphoric acid and ethanolamine
(C) Glycerol, fatty acids, phosphoric acid and inositol
(D) Glycerol, fatty acids, phosphoric acid and serine
ANS – B

9. In mammals, the major fat in adipose tissues is
(A) Phospholipid
(B) Cholesterol
(C) Sphingolipids
(D) Triacylglycerol
ANS – D

10. Gangliosides are complex glycosphingolipids found in
(A) Liver
(B) Brain
(C) Kidney
(D) Muscle
ANS – B

11. Dietary fats after absorption appear in the circulation as
(A) HDL
(B) VLDL
(C) LDL
(D) Chylomicron
ANS – D

12. Free fatty acids are transported in the blood
(A) Combined with albumin
(B) Combined with fatty acid binding protein
(C) Combined with β-lipoprotein
(D) In unbound free salts
ANS – A

13. Dietary fibre denotes
(A) Undigested proteins
(B) Plant cell components that cannot be digested by own enzymes
(C) All plant cell wall components
(D) All non digestible water insoluble polysaccharide
ANS – B

14. Atherosclerosis and coronary heart diseases are associated with the diet:
(A) High in total fat and saturated fat
(B) Low in protein
(C) High in protein
(D) High in carbohydrate
ANS – A

15. Cerebrovasular disease and hypertension is associated with
(A) High calcium intake
(B) High salt intake
(C) Low calcium intake
(D) Low salt intake
ANS – B

16. A bland diet is recommended in
(A) Peptic ulcer
(B) Atherosclerosis
(C) Diabetes
(D) Liver disease
ANS – A

17. A lipoprotein associated with high incidence of coronary atherosclerosis is
(A) LDL
(B) VLDL
(C) IDL
(D) HDL
ANS – A

18. Pepsin acts on denatured proteins to produce
(A) Proteoses and peptones
(B) Polypeptides
(C) Peptides
(D) Dipeptides
ANS – A

19. Chymotrypsin is specific for peptide bonds containing
(A) Uncharged amino acid residues
(B) Acidic amino acids
(C) Basic amino acid
(D) Small amino acid residues
ANS – A

20. The end product of protein digestion in G.I.T. is
(A) Dipeptide
(B) Tripeptide
(C) Polypeptide
(D) Amino acid
ANS – D

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *