Biochemistry MCQ Glycolysis

Physiologyplus examination unit has put together Biochemistry MCQs on Glycolysis, from various Biochemistry exams and tests for health colleges and universities, online Biochemistry courses, and other medical training programs. Taking our Biochemistry practice MCQs will help you earn better grades in your Biochemistry courses. This will pave the way for your medical degree,nursing degree, or other allied health degree. Best Wishes!

1. The following is an enzyme required for glycolysis:
(A) Pyruvate kinase
(B) Pyruvate carboxylase
(C) Glucose-6-phosphatose
(D) Glycerokinase
ANS – A

2. During glycolysis, Fructose 1,6 diphosphate is decomposed by the enzyme:
(A) Enolase a
(B) Fructokinase
(C) Aldolase
(D) Diphosphofructophosphatose
ANS – C

3. Which of the following is not an enzyme involved in glycolysis?
(A) Euolase
(B) Aldolose
(C) Hexokinase
(D) Glucose oxidase
ANS – D

4. Tissues form lactic acid from glucose. This phenomenon is termed as
(A) Aerobic glycolysis
(B) Oxidation
(C) Oxidative phosphorylation
(D) Anaerobic glycolysis
ANS – D

5. Before pyruvic acid enters the TCA cycle it must be converted to
(A) Acetyl CoA
(B) Lactate
(C) α-ketoglutarate
(D) Citrate
ANS – A

6. When O2 supply is inadequate, pyruvate is converted to
(A) Phosphopyruvate
(B) Acetyl CoA
(C) Lactate
(D) Alanine
ANS – C

7. The glycolysis is regulated by
(A) Hexokinase
(B) Phosphofructokinase
(C) Pyruvate kinase
(D) All of these
ANS – D

8. Which of the following enzymes in Glycolytic pathway is inhibited by fluoride?
(A) Glyceraldehyde-3-p dehydrogenase
(B) Phosphoglycerate kinase
(C) Pyruvate kinase
(D) Enolase
ANS – D

9. Which of the following hormones is not involved in carbohydrate metabolism?
(A) Cortisol
(B) ACTH
(C) Glucogen
(D) Vasopressin

ANS – D

10. The conversion of pyruvate to acetyl CoA and CO2
(A) Is reversible
(B) Involves the participation of lipoic acid
(C) Depends on the coenzyme biotin
(D) Occurs in the cytosol
ANS – B

11. Glycogen is present in all body tissues except
(A) Liver
(B) Brain
(C) Kidney
(D) Stomach
ANS – B

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *