Biochemistry MCQ Enzymes

1. The coenzyme not involved in the formation of acetyl-CoA from pyruvate is
(A) TPP
(B) Biotin
(C) NAD
(D) FAD
ANS – B

2. A carrier molecule in the citric acid cycle is
(A) Acetyl-CoA
(B) Citrate
(C) Oxaloacetate
(D) Malate
ANS – C

3. A specific inhibitor for succinate dehydrogenase is
(A) Arsenine
(B) Arsenite
(C) Citrate
(D) Fluoride
ANS – B

4. The rate of citric acid cycle is controlled by the allosteric enzyme:
(A) Aconitase
(B) Fumarase
(C) Fumarase
(D) Malate dehydrogenase
ANS – C

5. In the synthesis of glycogen from glucose the reversible step is
(A) Glucose → glucose 6-phosphate
(B) Glucose 6-phosphate → glucose 1-phosphate
(C) Glucose 1-phosphate → UDP glucose
(D) UDP glucose → glycogen
ANS – B

6. The enzyme glucose-6-phosphatase which catalyses the conversion of glucose 6-phosphate to glucose is not found in (A) Liver
(B) Muscle
(C) Intestine
(D) Kidney
ANS – B

7. The hormone activating the glycogen synthase activity is
(A) Insulin
(B) Glucagon
(C) Epinephrine
(D) ACTH
ANS – A

8. Characteristic features of active site are
(A) Flexible in nature
(B) Site of binding
(C) Acidic
(D) Both (A) and (B)
ANS – D

9. Von Gierke’s disease is characterized by the deficiency of
(A) Glucose-6-phosphatase
(B) α-1→4 Glucosidase
(C) 1→6 Glucosidase
(D) Liver phosphorylase
ANS – A

10. The enzymes of the pentose phosphate pathway are found in the
(A) Cytosol
(B) Mitochondria
(C) Nucleus
(D) Endoplasmic reticulum
ANS – A

JOIN OUR NEWSLETTER
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Join over 3.000 visitors who are receiving our newsletter and learn how to make more distinctions in physiology, excel in standard physiology examinations and become a professional in physiology
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *